donderdag 9 november 2017

Van workshop tot tentoonstelling

In het voorjaar schreef ik mij in voor een workshop: ontwerpen en maken van Arabisch geïnspireerde kleding. De vzw Omnes organiseerde deze workshop ter gelegenheid van het Arab Cartoon Festival.

Toen ik de aankondiging las, was ik meteen enthousiast. De workshop werd begeleid door Anita Evenepoel, modeontwerpster en docent aan de Modeacademie te Antwerpen. Zij werd bijgestaan door Wajeb Azouz, een Syrisch modeontwerper.

We kregen mooie jacquardstoffen ter beschikking. Moeilijk kiezen... Waar ik anders altijd voor een blauwe tint zou kiezen, besloot ik nu eens iets totaal anders te doen: ik koos voor bruin/zwart.
"Arabisch geïnspireerd" doet mij direct denken aan "bling-bling". Oók totaal niet mijn ding ;).

De eerste bijeenkomsten was het voor mij vooral luisteren, kijken, nadenken en proberen. Als basis gebruikte ik het patroon "Thelma" uit LMV. Heel veel materiaal werd ter beschikking gesteld door Anita. Het was het moment om total loss te gaan.
Ik experimenteerde met een sublimatieprinter en -pers, borduurgaren, bruin lint, flexfolie, speciale krijtjes voor stof, tule, gouden kant...Uiteindelijk koos ik er voor om de geweven jaquard asymetrisch te benadrukken. Hiervoor gebruikte ik het mooi garen van byClaire. Hier en daar perste ik kleine stukjes heel dun folie in een bronsachtige kleur.Uren ben ik bezig geweest om het garen met kleine stiksteekjes vast te naaien op de stof. Een rustgevend geduldwerkje waar ik vele avonden voor de tv mee vulde.

De zelfkanten van de stof gebruikte ik vooraan in het jasje. Voor de sluiting kreeg ik hulp van Diane, die ook hielp tijdens de workshop. Zij bracht voor mij 2 mooie knoopjes mee.Zie hier mijn jasje.      


Voor dit jasje ben ik totaal uit mijn comfortzone gestapt. Bruin, grote motieven, bling-bling...  Ik zou het nooit uit mezelf zo gemaakt hebben.  Dank je wel Anita, Wajeb, Diane en medecursisten voor de inspiratie en hulp! Ik ben er supertrots op!

Mijn jasje en nog veel meer mooie en heel gedurfde outfits hangen nog tot zondag 12 november tentoon in De Warande te Turnhout. Ook de krant heeft er een artikel aan gewijd.
Beslist de moeite om een kijkje te gaan nemen!

7 opmerkingen:

 1. in een woord prachtig, wat een werk en wat een durf, terecht dat dit wordt tentoongesteld
  een fijne dag, Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een prachtig jasje. Met de goede hulp en wat lef maaak jij prachtige dingen. Leuk dat jouw jasje nu op een heuse tentoonstelling hangt.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mag je heel fier op zijn, het is een prachtstuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bijzonder project! Ga je hem ook echt dragen? XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen