zondag 13 maart 2016

Schaapjesdeken

Alhoewel ik de voorbije weken verschillende babydekentjes maakte, is geen enkel daarvan voor ons nieuwe kleinzoontje.  Voor hem maakte ik een schaapjesdeken.

De schoondochter liet me een dekentje zien dat ze mooi vond. Een gebreid dekentje! Laat dat nu net iets zijn dat ik vermijd te doen om allerlei redenen: rug-, nek- en schouderklachten én het gaat ook veel trager dan haken ;).

Ik dacht dat ik zo 'n dekentje wel kon omzetten naar een gehaakt dekentje. Eerst en vooral ging ik op zoek naar telpatroontjes voor schapen. Na lang zoeken, vond ik deze. Heel veel verschillende schaapjes.

Er werd gekozen voor een gele kleur en ik maakte een eerste proeflapje met de corner2corner-steek, net zoals bij het TikTak-deken. Ik vond het niet mooi. Dit was niet een lief, zacht schaapje...Daarna probeerde ik het met het haken van vasten. Nu was het schaap al een schaapje, maar 't was nog niet wat ik wilde.Dan toch maar de breinaalden genomen en wat experimenteren. Enkel de lijfjes werden ingebreid, de gezichten en pootjes zouden achteraf opgemaasd worden. 't Kwam al dichter bij wat ik voor ogen had, maar toch...Eén van de dames van het HandWerkCafé maakte voor haar kleindochtertje een mooi vestje met Phildar Douce. Van haar kreeg ik restjes om wat uit te proberen.Dit was het! Lieve, zachte schaapjes. Het hoofd breide ik ook in, poten en staartje werden opgemaasd.

Eind november kon ik dan eindelijk van start. Er werd voor het okergele gekozen en (met het advies van Brigitte in mijn achterhoofd) de schaapjes werden kris-kras ingebreid. Dus geen groot uitgewerkt telpatroon deze keer, maar op het gevoel de schaapjes hier en daar geplaatst.

Langzaam maar zeker kwam er een dekentje uit de breinaalden.
 


Alle 26 schaapjes staan te wachten op pootjes en een staartje.Vele draadjes om in te stoppen.Klaar!De yogamatjes doen hier meer dienst om handwerk te blocken dan om aan yoga te doen ;).De schaapjes in close-up.


Om de achterkant een beetje mooier te maken, bestelde ik een mooi katoentje. Hierin maakte ik een zoompje met de machine en ik naaide het lakentje volledig met de hand aan het dekentje.
Het dekentje is klaar, de kleinzoon kan geboren worden ;).En tot aan zijn geboorte kunnen jullie nog meedoen aan de give away!

22 opmerkingen:

 1. Dat is echt met voorsprong het mooiste babydekentje ooit !
  Dikke proficiat lieverd !!!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Such a stunning blanket, the sheep are a real delight, beautiful.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I love it love it love it - what an original creation!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waauw, wat een engelengeduld moet jij gehad hebben! Ik vind het heel mooi en lief geworden. Ik vond trouwens de eerste versie à la Tiktakdeken ook heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oohh echt zo mooi!!! Wat lief dat je toch bent gaan breien...ik ben het met je eens...dit zijn absoluut de liefste en zachtste schaapjes! Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Al een heel mooi cadeau voor je kleinzoontje, een supermooi dekentje.
  Nu aftellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, die is echt super! Wat een werk is dat geweest, maar zo leuk met al die svhaapjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel heel mooi, zo kriskras schaapjes. Je kleinkind zal er heerlijk onder slapen. Gaat zijn broertje niet jaloers zijn?

  En he, jij neemt mijn adviezen ter harte, ik ben geflatteerd.

  ten slotte nog een dachshundie advies: draadjes hoeven helemaal niet ingestopt als er een achterkant tegenkomt, gewoon het laatste losse kleurtje even mee inbreien zodat het niet loskomt, en dan achteraan in de valse wand laten bungelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schitterend! Wat issie ontzéttend mooi geworden!
  Diepe buiging...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O die schaapjes! Zo lief. Wat zal je nieuwe kleinzoon daar heerlijk onder weg kunnen dromen. Prachtig, XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is het allerschattigste babydekentje ooit! Knap hoe je dit verzonnen hebt en geweldig met die gele vichy aan de achterkant... kom op kleinzoontje waar wacht je nog op?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow! Ganz, ganz toll! So viel Arbeit! Ich bin ganz begeistert! Liebe Grüße michaela

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow- this is so cute! Love the yellow colour and the fluffy sheep.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. This is so sweet; perfect for Spring babies!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fantastic!! ♥ What a long way of testing, but it was all worth it. This blanket is a real treasure and surely will become a well kept heirloom :-). Sunny greetings from your new follower Nata

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Thank you for sharing at my link up. You are welcome to share again NeXT week

  BeantwoordenVerwijderen
 17. NIce! I think a blue or light green background would look nice too!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. I love how you shared your process of finding the best technique! The random pattern on the blanket is so elegant. I would love to have this myself!!! Thanks for sharing your link with us http://tryit-likeit.com/entries/link-party/creatively-crafty-link-party-14

  BeantwoordenVerwijderen
 19. I'm in love with the sheep and the backing you used to keep little fingers from the threads. Congratulations! And thank you for sharing with us at Creatively Crafty :)

  BeantwoordenVerwijderen