zondag 15 februari 2015

Tips en/of hulp gevraagd

Binnen enkele weken wordt de kleinzoon 2 jaar.Terwijl ik aan zijn verjaardagscadeautje bezig ben, is er in mijn hoofd een nieuw project aan het groeien. En hiervoor kan ik jullie hulp gebruiken.

Enkele maanden geleden kreeg de kleinzoon een stoffen kijk- en doeboek van de Sint. Deze had hij vorige week bij zich tijdens een bezoekje aan zijn overgrootvader (mijn vader) die dementerend en zeer slechtziend is. Ik was verwonderd te zien hoe geïnteresseerd mijn vader in het boek was. Hij bekeek rustig alle pagina's één voor één en voelde overal aan.
Dit bracht mij op het idee om iets soortgelijks voor mijn vader te maken en ik begon te surfen op het net. Al vlug kwam ik terecht op het blog van Nadia. Een voor mij heel verhelderend en verrijkend blog. Knap wat zij allemaal doet als animator bij dementerenden! Bij haar zag ik ook voelschorten.
Nu ben ik er van overtuigd dat ik iets met stof voor mijn vader ga maken!

En hier mijn vraag aan jullie: hebben jullie tips? Heb je zelf ooit iets dergelijks gemaakt?
Of heeft er iemand een restje stof liggen met een textuur in, een restje zachte teddystof, een klein lapje (nep)leder, ...
Misschien kunnen we ruilen? Ik heb zeker ook nog wel wat liggen waar ik jullie blij mee kan maken.

Ik kijk uit naar jullie reacties's!


6 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend leuk idee zeg, ik werk zelf op een afdeling met dementerenden.Dus ik ga ook even bij Nadia kijken en ben heel benieuwd hoe je het vorm gaat geven. Succes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de laatste weken van zijn leven begon mijn vader ook erg te dementeren.
  Ik heb toen een fleece deken gekocht en er van vogelenstof een rand aan gemaakt (hij hield enorm veel van vogels) en op die katoenen rand hebben alle kleinkinderen wat geschreven met een onuitwisbare inktpen. (allemaal tekstballonnen bij de vogels die hem dan iets vertelden,opa zat het allemaal luidop voor te lezen aan het verplegend personeel). Verder had ik in het deken nog allemaal zakjes gemaakt waarin hij van alles kon stoppen (bv. voor een zakdoek, voor zijn bril, voor snoep.... en op elk zakje had ik dan in grote letters geschreven waarvoor het diende, hij was er altijd aan het voelen en aan het lezen en zei tegen ieder die het horen wou: hier zit mijn zakdoek, en daar zit mijn bril... en dat klopte nog ook! De zakjes gingen open en dicht met klitteband)

  Opa heeft altijd heel veel plezier aan het deken gehad. Momenteel ligt het weer thuis en slaapt mijn moeder er onder, omdat het aan mijn vader doet denken. Ze put er troost uit.

  Allez, ik weet niet of je deze info zocht, maar voor ons heeft het gewerkt. Ik zoek nog eens even of ik nog een foto vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb de foto's gevonden:
  http://www.homeiswherethedachshundis.blogspot.be/2013/11/polkadot-quilt.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb tijdens mijn opleiding zelf een voelshort gemaakt.
  Hierbij hebben gebruik gemaakt van een short, dit voor als de persoon gaat dolen deze niet kan kwijt geraken.
  Bij het maken wordt er rekening gehouden met de beperkingen/interesses van desbetreffende persoon.
  Hierbij ook gebruikt makend van geur artikelen. Zoals, lavendel, steranijs, koffie,...
  Aan de kanten van de short had ik persoonlijk lintjes/frulletjes gemaakt. Mensen met dementie friemelen graag aan spullen. Dit stelt hen een beetje gerust.
  Hopelijk heb je aan deze tips al wat...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk idee! Je kan eens Pinteresten of googlen op 'quiet books' voor meer inspiratie. En je mag hier altijd stofjes komen halen, ik denk dat alle verschillende hier wel op voorraad zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geweldig idee en zo lief! Helaas heb ik geen structuur stofjes voor je. Ik hoop dat je met iemand kan ruilen!
  Groetjes
  Barbara
  www.busyfingersbusylife.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen